Kaikki on mahdollista ja joskus jopa suotavaakin. Niinpä päätimme alistaa itsemme suutarin lestiin ja teimme kesän kynnyksellä itsellemme videomainoksen. Videomarkkinointi kun oli aihe, josta mesosimme innostuneina kesän kynnyksellä. Syvennyimme siihen miten käsikirjoitus luodaan, miten napakka videomainos tuotetaan ja miten sen videomarkkinointi aloitetaan Youtubessa. No näin teimme. Mites meni niin kuin noin omasta mielestä?

Syy ja seuraus

Videomarkkinointi tai tässä tapauksessa yksi videomainos, tulee aina aloittaa kysymällä itseltään, että mitä me tällä haluamme sanoa. Miksi me haluamme sen tuoda ilmi? Reloadin tapauksessa videomarkkinoinnin tehtävänä oli niin altistaa meidät tekemään itsestämme videomainos, tutkimaan videomainontaan omakohtaisesta kokemuksesta, kuin myös mainostaa yritystämme. Onnistuimme mielestämme niin kysymyksenasettelussa, kuin toteutuksessa. Ainakin Good Enough.

Videon tuotanto ja sen organisointi

Käytimme videomme tuotantoon tosissaan pari päivää. Ohessa lyhyesti mihin aika paloi:

 • Käsikirjoitus – 4h
 • Videon tuotantotyöt – 8h
 • Testaaminen – 2h
 • Markkinointi – 2h

Lopputuloksesta tuli mielestämme työmäärään nähden kohtuullisen edustava tuotos, jonka avulla olemme saaneet hyvin huomiota kohderyhmässämme ja muuallakin. Noudatimme käsikirjoituksessa klassista draaman kaarta, joka muodustuu seuraavasti:

 1. Odotus ja jännitys (draaman pohjustaminen)
 2. Draaman alkuvaihe (ensimmäiset merkit)
 3. Draaman kehittymisvaihe (draaman pohjustaminen ja suunta)
 4. Kliimaksi eli huippukohta (draaman toteutuminen)
 5. Draaman tasaantumisvaihe (draamasta nautiskelu)
 6. Loppuratkaisu (tarinan loppu)
 7. Transitiovaihe (siirrytään tarinasta ulos)

Käsikirjoitus oli hyvin selkeä ja kuvasi ensiksi ongelman, siihen soveltuvan ratkaisun ja yllätys yllätys myös sen mistä ratkaisun löytää. Lopuksi tarjottiin call to action -osio, jonka avulla kiinnostunut pystyi ottamaan yhteyttä. Yksinkertainen toteutus, jossa ei turhaan kikkailtu. Monesti yksinkertainen toimii ja niin myös meillä.

Miten videomarkkinointi aloitetaan Youtubessa

Videon markkinointi eli videomainos saadaan näkymään Youtubeen melko helposti. Ensiksi latasimme videon Youtubeen, sitten avasimme mainoskampanjan Google Adwordsiin. Aloittamiseen tarvitset luonnollisesti tilit Youtubeen sekä Google Adwordsiin. Nämä voit avata yrityksellesi vaivatta ja sen jälkeen ei kun tekemään kampanjaa. Kampanjan luominen onnistuu helposti ja budjetti kannattaa rajottaa aluksi vaikka 5 tai 10€ päivässä, sillä nykyään et voi rajoittaa kampanjan kokonaisbudjettia maksamalla etukäteen kampanjabudjettia.

 

Haasteellisinta hommassa oli oikean kohderyhmän löytäminen. Kokeilimme aluksi melko rohkeastikin eri kohderyhmiä ja saimme aika näyttävän määrän katselijoita. Jaettuamme videon Facebook-sivustollemme sitä katsoi nopeasti satoja katsojia, mutta vasta mainonta vei videon katselut tuhansiin.

videomarkkinointi on kustannustehokasta

Videomarkkinointi on kustannustehokasta Youtubessa, mutta on tärkeää varmistaa kohderyhmän osuvuus

Alkuun videomme sai hyvin paljon näyttöjä, koska jätimme mainoksen hyvin laajalle levikille. Toisaalta on kiva saada ihmiset tietoiseksi tuotteesta, mutta harva ihan kuluttajatasolla on asiakkaamme. Siksi otimme kesän lopulla tiukemman seulan ja lisäsimme avainsanoja, joiden kohdalla videota näytettäisiin. Tämä alkoi kuluttaa budjettiamme huomattavasti maltillisemmin ja sai selkeästi oikeita katsojia. Volyymit laskivat kuin lehmän häntä, mutta samassa kävijät seuloutuivat. Hyvä liike, vaikkakin etsimme vieläkin parasta komboa. Sopiva rajaus, mutta riittävä volyymi.

youtube mainos ja videomarkkinointi

Youtube mainoksen kohdistaminen kannattaa tehdä tarkasti.

youtube mainonnan kohdentaminen

Youtube mainonnan kohdentamista kannattaa kokeilla eri keinoin

 

Tulokset

Tulokset ovat olleet rohkaisevia ja katseluitakin videolle kertyi 6410 kappaletta. Ei paha parin päivän työllä ja 300€ budjetilla. Kokonaisuus positiivinen ottaen huomioon, että aihe on b2b-lähtöinen. Selkeää on, että tulemme käyttämään enemmän Youtubea mainonnassamme ja aiommekin kokeilla erilaisia versioita mainostamiseen. Kirjoitamme niistäkin, aikanaan. Sillä välin todettava, että kyllä se Juutuubi on toimiva media.