Pohjustaakseni seuraavan tarinan minun tulee mennä ajassa taaksepäin vuoteen 1991. Syvän laman kouriin, joka jätti populaarikulttuuriin niin hyvää musiikkia kuin mauttomia trendejäkin. Testaapa muistisi, muistatko seuraavia tapahtumia?

 1. Seinfeld aloitti NBC-kanavalla
 2. Terminator 2 toi tutuksi sanonnan ”Hasta La Vista Baby”
 3. Bryan Adamsin Everything I do I do it for you soi joka paikassa
 4. Salihousuissa sai mennä sänkyyn
 5. Takatukkaa pidettiin seksikkäänä
 6. Apulanta perustettiin

Apulanta syntyi 1991

Maailma oli sekaisin, mutta kolme poikkeuksellista heinolalaiskaverusta soittivat raskasta heavy metallia ahdistuksen lievittämiseen. Antaumuksella, josta myöhemmin kumpusi kokeellinen punk- ja rock-yhtye. Yhtye on noussut hyvin omintakeisen lähestymisensä ansiosta melkein kultin asemaan ja omaa edelleen potentiaalia suurempaan kasvuun. Asenne on aina ollut kokeileva. Muistan vieläkin Jyrkin lähetyksen vuodelta 1999, kun Sipe Santapukki soittaa rumpuja etäältä ja muut soittajat vetävät livenä Lasipalatsissa. Huvittaa edelleen, miten aikaansa edellä yhtye oli.

Temonen soittaa

Olemme työskennelleet aiemmin kerran yhtyeen entisen basistin Tuukka Temosen kanssa ja nyt meidät kutsuttiin apuun Teit meistä kauniin elokuvan ensi-iltaan. Suomalainen teiniangstissa rypevä punk-yhtye oli kasvanut aikuiseksi, ottanut vallan itselleen ja teki mitä itseä huvitti.  Viimeisimpänä elokuvan omasta historiastaan. Tapansa mukaan myös ensi-iltaan liittyi rohkeaa punk-asennetta, jossa ensi-ilta päätettiin striimata kuin maailmalla konsanaan. Ohessa yhteenveto siitä, miten elokuvan ensi-illan striimaus toteutettiin kahdessa päivässä.

Saimme siis soiton vain pari päivää ennen elokuvan ensi-iltaa. Temonen tiedusteli, voisimmeko auttaa red carpet-tilaisuuden striimauksessa. Kameratuotannon tekisi NEP, jonka toimistolta Pasilasta lähettäisimme kuvan maailmalle. Ensi-illasta tehtäisiin kolme striimiä, yksi IS TV:lle, yksi Youtubeen ja yksi erikseen varatulla CDN-kapasiteetilla osalle elokuvateattereista. Teatterit olisivat (numero perässä kuvaa salin kokoa):

 • Sello 158
 • Tennispalatsi n.340 + scape n.600
 • Jyväskylä 75
 • Kuopio 62
 • Lahti 193
 • Oulu 73
 • Tampere 124
 • Turku 161
 • Vantaa 97
 • Kouvola 260
 • Kuusankoski 141
 • Lappeenranta 17
 • Nilsiä 6
 • Heinola n. 150

Olisiko kukaan tervejärkinen uskonut, että Apulanta on olemassa vielä 27 vuotta perustamisensa jälkeen ja, että sen elokuvan ensi-ilta olisi katseltavissa, jopa elokuvateattereissa. Rakensimme lähetyssetin valmiiksi nopeassa aikataulussa ja pakkasimme auton ensi-iltaa varten. Loppu sujui helposti ja töiden ohessa kerkesi ihailemaan punaiselle matolle saapuvia vieraita. Mukana oli maamme viihde-elämän kermaa, mutta myös punk-henkeen soveltuen täysin tavalliset ihmiset pääsivät punaiselle matolle. Näkyipä siellä mm. Karvanaari  Mika ”Bärtsä” Berglundkin.

Punk-henkeä ison maailman meiningillä

Vaikka osuutemme itse tapahtumassa oli pieni, niin koin, että myös me olimme luomassa jotain suurta. On jollain tavalla ihanan ironista, miten pienen punk-bändin kasvu on luonut ilmiön, joka tuntuu jatkuvan ja kasvavan. Apulannasta on tullut brändi. Se on aidosti mielenkiintoinen instituutio, josta voi tehdä pitkän kotimaisen elokuvan. Elokuvan, jonka ensi-ilta striimataan ympäri Suomea elokuvateattereihin. Sitä ei heti tule ajatteleeksi, että tällaista ei tapahdu ihan joka elokuvan kohdalla.

Tuukka Temonen on erilainen nuori

Tilaajana Tuukka Temonen on selkeä, tahtoo selkeitä asioita, ja haluaa tulosta. Tuukka Temonen herättää tunteita, närää ja ihastusta. Varmasti samoissa henkilöissä, samaan aikaan. Tunnen hyvin elokuvafanina ja alan ammattilaisena, että visio, ja halu toteuttaa se, vaativat usein poikkeuksellista lahjakkuutta, mutta myös kykyä pitää päänsä. Temosta on ruodittu, raavittu ja riivattu. Hänen työnsä on aina ensiluokkaista ja suuren maailman meiningillä. Hänestä voi sanoa, että hän on erilainen nuori. Sellainen, joka sanoo KYLLÄ joka asiaan, ei laskelmoi, vaan lähtee aidosti tekemään parastaan. Sillä tavalla tehtiin myös Apulanta, jonka tarinassa olemme nyt myös me olleet mukana. Vaikkakin vain ihan ihan pienessä roolissa. Kiitos, sillä tämä oli meille tunteikas ilta.