Videon hakukoneoptimointi on paljon muutakin kuin vain tekstin lisäämistä videosi kuvaukseen. Se on strategista ajattelua, jolla mallinnetaan kuluttajan tiedonhakua, ja miten sinun tulisi auttaa häntä tiedon löytymisessä. Aloitetaan perusteista.
1. Videon hakukoneoptimointi Youtubeen
Youtube mahdollistaa videosi hakukoneoptimoinnin, noudatat seuraavaa listaa:
1. Valitse hyvä otsikko
Hyvä otsikko on avainasemassa kuvausten ja tagien ohella orgaaniseen löydettävyyteesi. Siitä tulee löytyä avainsanasi ja mielellään heti alusta.
2. Kirjoita hyvä kuvaus ja valitse osuvat tagit
Hyvin tehty kuvaus ja tarkoin valikoidut tagit helpottavat videosi orgaanista löydettävyyttä. Lisää kuvaukseen myös linkkejä ulkoisiin lähteisiin, ja mielellään ulkopuolelta linkkejä videoosi. Mitä laajemmalle videosi leviää, sen suuremmin se saa katsojia, sekä orgaanista kasvua.
3. Sanele kirjallinen kopio
Todellinen ammattilainen tekee myös kirjallisen kopion esityksestään. Litteroi videon samalla periaatteella, kuin esimerkiksi Slideshare. Voit hyödyntää Google Docsin ilmaisia sanelutyökaluja, joilla purat videosi äänen tekstiksi. Näin saat videosi indeksoitumaan erinomaisesti, juuri sen sisällön puolelta.
4. Huolehdi videosi laadusta ja valitse hyvä pikkukuva
Lataa aina paras mahdollinen laatu videostasi Youtubeen, Google preferoi laadukkaita videoita. Valitse videollesi hyvä pikkukuva, jotta se hakutuloksissa näyttää houkuttelevalta.
5. Ole aktiivinen
Hyvä tapa varmistaa videosi hakukoneoptimointi on pitää huoli, että olet aktiivinen videosi jakamisessa. Levitä videotasi verkossa aiheesta kiinnostuneiden ihmisten saataville ja pyydä vaikka kommenttia. Osallista ihmisiä kommentoimaan, jakamaan ja linkittämään videotasi. Näin pienenkin mielenkiinnon omaava video voi saada suuret mittapuitteet. Sillä videosi katselukerrat ja erityisesti niiden tiheys, vaikuttavat videosi lähtölaukaukseen Youtubessa ja Googlessa. Videon orgaanisen löydettävyyden kasvuun vaikuttavat mm.
- Videosi katselukerrat
- Videosi katseluaika
- Arvostelut ja kommentit
- Jakamiskerrat
- Linkitykset ja mahdolliset kanavasi tilaajat
Toisin sanoen. Mitä mielenkiintoisempi video, sitä nopeammin se leviää.
2. Miten etsit oikeita videohakusanoja?
Sen sijaan, että ryntäät etsimään oikeita avainsanoja Google Adwords -palvelusta, kannattaa kiertää ensiksi pieni ympyrä verkossa ja tehdä aiheeseesi liittyviä hakuja. Etsiä niin sanottuja videohakusanoja, joilla juuri videot tuntuvat löytyvän Googlesta. Tarkoituksesi on löytää videotermejä eli videohakusanoja, jotka olisi helpoin saada Googlen etusivulle. Kutsumme näitä tehokkaita avainsanoja videohakusanoiksi.
3. Miten etsiä videohakusanoja?
Lähdetään siitä, että haluat videosi Googlen etusivulle. Se on ainoa paikka, jossa orgaaninen trafiikki todella syntyy. Valitaan vaikka hakusanaksi meidän toimintaamme liittyvä hakulauseke: “live lähetykseen valmistautuminen”. Tekemällä Google-haun, huomaan, että etusivu näyttää oheiselta.

Videon hakukoneoptimointi vaatii tarkkaa videohakusanojen analysointia ja se kannattaa Google Adwordsin sijaan aloittaa Googlesta.
Edellisestä kuvasta huomataan, että hakukoneoptimoinnin näkökulmasta lausekkeelle “live lähetykseen valmistautuminen”, ei tuntunut tulevan kuin Reloadin oma blogaus. Muuten etusivulla tuntui olevan melko löyhää sisältöä aiheeseen liittyen. Koska etusivulle ei ole nostettu videota, niin se kertoo meille ammattilaisille, että videopuolella tuskin on suoraan videota aiheeseen.

Videoiden hakutulokset Googlesta kertovat nopeasti, mikä videoista on hakukoneoptimoitu oikein käyttäjän hakua varten. Tällä sivulla ne eivät osuneet kohdilleen. Videon hakukoneoptimointi on tarkkaa puuhaa.
Ylläolevasta kuvasta huomataan, että Googlesta ei löydy aiheeseen soveltuvaa videota ja tarkempi tarkastelu vahvistaa huomiomme. Videolla ei ole mitään tekemistä aiheen kanssa.
4. Videohakusanat ja videon hakukoneoptimointi
Mikäli et aio luottaa pelkästään Youtuben tehoon videosi löytymisessä, niin kannattaa etsiä avainsana- ja hakulausekkeita, joiden varaan voit videosi rakentaa. Tyypillisimmällään ihmiset hakevat Googlesta videoita mm. kategorioihin:
- Miten teet “How to” (miten valmistaudun livelähetykseen)
- Arvostelut (Apulanta elokuvan arvostelu)
- Oppaat (Järjestelmäkameran asetukset)
- Harraste (Rallivideoita)
- Hauskat videot tai julkkikset (Kissavideot ja Kardashianit)
Suunnittele siis tarkasti, miten videosi otsikon rakennat, jotta se osuu yllä esitettyihin kategorioihin luontevasti, jos se niihin kuuluu. Näin varmistat sen, että sitä myös aktiivisesti etsitään. Niinpä videosi tulisi löytyä sellaisella avainsanalla Googlesta, jonka kuukaisittaiset haut ovat yli 500 tai 1000 kävijää, silloin Googlen hakukonenäkyvyydellä on sinulle merkitystä. Esimerkiksi livelähetys sanalla oli vain 30 hakua kuukaudessa, mutta striimaus sanalla olikin jo sitten 1000.
Videon hakukoneoptimointi ei ole hankalaa, se vaatii vain ymmärrystä siitä miten ihmiset etsivät videoitasi verkosta. Varaa aikaa, ja ajatusta sille miten videon hakukoneoptimointi tehdään, niin sisällön kuin hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Sillä on merkitystä ja se näkyy lopputuloksessa.
Leave A Comment