Tämän viikon perjantaina Nordic Business Forumissa räjäyttävimpiä esityksiä tulee olemaan Gary Vaynerchucksin veto ja se saa varmasti monet pohtimaan miten aloittaa vloggaus.  #NBForum2016 hagtag tukkii Twitterin, kun vloggaus ja sosiaalisen median guru avaa suunsa. Miten aloittaa vloggaus, ja millaisella kalustolla päästään matkaan? Ohessa vinkit ammattilaisen näkökulmasta, sekä napakka yhteenveto siitä, millainen on hyvä vlogi.

Maailman tunnetuimpia vloggaajia

Gary Vaynerchuck

Artikkelin alussa mainittu Gary Vaynechuk on alunperin Neuvostoliitossa syntynyt vloggaaja, jonka tehokkaasti alkanut baseball-korttiliiketoiminta tyssäsi, kun suku vaati häntä (lue: käski) viinikauppaan töihin. Garyn tuskailu muutaman taalan tuntipalkasta muuttui nopeasti innoksi, kun hän aloitti vloggaamisen. Pitämällä WineLibraryTV:tä hän kasvatti $3M aina $60M viiniliiketoiminnan sosiaalisen median ja erityisesti viineihin liittyvän vloggaamisen avulla. Nykyisin Gary Vaynerchuck vloggaa liiketoiminnasta, yrittäjyydestä ja sosiaalisen median voimasta.

 

Casey Neistat

Casey Neistat on elokuvaohjaaja, jonka vanhemmat olivat kiinteistökehittäjiä New Yorkissa. Värikkäistä elämänvaiheistaan huolimatta, tai niistä johtuen, miehestä kasvoi elokuvaohjaaja, joka tunnetaan parhaiten Neistat Brothers nimisestä HBO-ohjelmastaan. Hän on ohjannut myös dokumentteja mm. iPod’s Dirty Little Secret, joka kritisoi vaihtokelvotonta akkuteknologiaa. Casey on myös Vloggaaja, joka on 2016 lokakuuhun mennessä julkaissut 944 vlogia. Neistat pitää vlogiaan lähinnä foorumina eri asioille, eikä niinkään päiväkirjana, miten vlogit useimmiten nähdään.

 

Marie Forleo

Marie Forleo liiketoimintaa opiskellut nainen New Yorkista on työskennellyt New Yorkin pörssissä, fittness-ohjaajana sekä otettuaan onlinekurssin coachingista, hän alkoi rakentaa digitaalista läsnäoloa itselleen. Nykyään Marie pyörittää Youtubessa omaa Marie TV -showtaan, jonka on tilannut lähes 300K ihmistä. Hän käsittelee aihealueita liiketoimintaan, elämään, henkisyyteen ja onnellisuuteen liittyen viikottain makasiinityyppisessä ohjelmassaan.

Rosanna Pansino

Rosanna Pansino on leipuri, näyttelijä ja Tubettaja. Nyt voidaankin todella puhua tubettajasta, sillä häntä seuraa jo yli 7M ihmistä (tilaajia) Youtubessa. Hän aloitti kanavansa tullakseen renommaksi kameran edessä. Hänen leivontajaksoistaan pidettiin, vaadittiin lisää ja nyt niitä katsotaan jo 75M kertaa kuukaudessa. Selkeästi laajempi katsojakunta, mutta niin on tietysti aihekin, leipominen. Hänen Nerdy Nummies kanavansa on hyvin suosittu, jopa Ameriiikan mittapuissa.

 

Miten aloittaa vloggaus?

Miten aloittaa vloggaaminen, riippuu paljon siitä mitä haluat sanoa. Video ja erityisesti hyvin suunniteltu vlogi toimivat itsesi tai yrityksesi markkinoinnissa, mutta tärkeintä on miettiä tarkasti, mitä haluat sanoa. Hyvä esimerkki toimivasta vlogi ideasta on Karvanaamarin kyydissä, jossa käsitellään Microsoft-teknologioihin liittyviä aiheita, satunnaisen harvinaisesti.

Parhaiten suomalaisista vloggaajista on menestynyt Sara Forsberg, joka tunnetaan myös kielinaisena. Naisena, joka sai puhuttua eri kielien ääntämisasuja ja onnistui rakentamaan sillä uran verkossa ja myöhemmin myös Hollywoodissa.

 

Valitse ensin itsellesi soveltuva aihe eli sosiaalinen objekti

Kaikki ylläesitetyt ovat alkaneet aluksi pienestä, mutta niitä yhdistää selkeä tarve puhua jostain sosiaalisesti yhdistävästä tekijästä. Kutsumme sitä sosiaaliseksi objetiksi. Sinun tulisi siis valita itsellesi mielenkiintoinen aihe eli sosiaalinen objekti. Vasta tämän jälkeen, kannattaa keskittyä siihen miten aloittaa vloggaus. Sosiaalinen objekti yhdistää sinut ja seuraajasi, sillä se on aihealue, joka kiinnostaa teitä kaikkia. Se miten aihettasi käsittelet on täysin sinusta kiinni. Vlogit tunnutaan tällä hetkellä jaettavan ronskisti seuraaviin kategorioihin.

  1. Aihevideot
  2. Haastevideot
  3. Kokkausvideot
  4. Tuote-/testiarvostelut
  5. Kysymyksiä ja vastauksia

Aihevideot ovat pääosin tyypillisin ja varmasti järkevin vlogin lähtökohta. Siinä valitaan aihe, joka kiinnostaa tekijää, ja kuulijaa. Se voi olla esim. liiketoiminta, elokuvat, teiniäidit, juokseminen jne. Mikä tahansa aihe, joka saa ihmisen intohimoisesti puhumaan asiastaan. Haastevideot ovat helppo tapa saada seuraajia, mutta ne ovat enemmän viihteellisiä kuin rakentavia. Hyvä esimerkki on Chubby Bunny -haaste, josta ohessa esimerkki.

Aloita avaamalla oma Youtube-kanavasi

Paras tapa aloittaa vloggaaminen on avata oma Youtube-kanava, sillä se on ehdottomasti vloggaajalle tehokkain alusta. Sen avulla pystyt rakentamaan seuraajakuntaa, joka todennäköisesti myös ryhtyy seuraamaan sinua Youtubessa. Voit hankkia seuraajia (Tilaajia) Youtube-kanavallasi. Joka kerta, kun päivität kanavaasi ja lisäät sinne videon, saavat tilaajasi tiedotteen aiheesta, ja pääsevät seuraamaan sinua suoraan heille lähetetyn linkin avulla. Tämä helpottaa huomattavasti mm. blogiin verrattuna, jolloin markkinointi suoritetaan automaattisesti alustan puolesta.

 

Rakenna hyvä esittelyvideo

Vloggaaminen kannattaa aloittaa siitä, että rakennat itsellesi hyvän esittelyvideon. Sen katsomalla kanavasi seuraajat saavat heti kiinni, mistä vlogissa on kysymys. Sitten ryhdyt vain tekemään videoita ja keskityt sisältöön. Hyvä sisältö syntyy intohimosta, joka tulisi näkyä työskentelystäsi videolla. En tarkoita, että sinun tulisi olla tulisesti pärskyvä ja remuta aiheesta vaahto suussa. Tärkeää on, että ihmiset aistivat, että olet tosissasi.

Mitä tekniikkaa tarvitset?

Se miten päätät aloittaa vloggaamisen ja miten teet ensimmäisen videosi, on huomattavasti tähdellisempää, kuin minkälaista tekniikkaa käytät. Hyvä ehdotus on, että aloitat sillä mitä sinulla on. Hyvä puhelimen videokamera esim. iPhone 6, ja siihen valittu, erillinen ja laadukas mikrofoni. Parhaiten hyödyt kaulusmikeistä, jotka saat helposti paikalleen ja ne tarjoavat hyvän äänenlaadun. Tällainen on esimerkiksi Roden Smartlav. Mikrofonin päälle kannattaa hommata mikrofonikarva ulkoilmaan. Muuten ääni on melkoisen kahisevaa. Hyvä vaihtoehto löytyy myös tähän Rodelta. Hyvä artikkeli siitä miten kätevä on iPhone ja hyvä mikrofoni tänä päivänä löytyy täältä. Ohessa myös lavalieerimikin asentamiseen liittyviä ohjeita. Amatöörikäyttöön soveltuvista editointiohjelmista paras on tällä hetkellä varmasti FinalCut, jonka studio version saa n. 200€:lla.

Miten aloittaa vloggaus on luonnollisesti kiinni siitä mitä haluat sanoa, mutta perusteet ovat kaikille samat. Hyvä ja helppohoitoinen kamera, sekä erinomainen mikrofoni vievät sinut pitkälle.