Sisältömarkkinointi on tullut yritysten markkinointiviestintään rytinällä. Blogeja, ekirjoja, artikkeleita, haastatteluita ja myös mitä suuremmissa määrin videoita. Videotuotanto on tehokas tapa jalkauttaa viestiä, kouluttaa asiakkaita tai vaikka luoda viihdyttäviä mainosvideoita. Pohdimme porukalla, mitkä ovat vuoden 2016 yritysvideotrendit Reloadin näkökulmasta.

1. Lyhyt on uusi musta

Hyvä yritysvideo on lyhyt. Pääosin siksi, ettei ihmisillä ole enää aikaa tai kärsivällisyyttä katsoa yli minuutin mittaisia videoita. Hyvin harvoissa tapauksissa kannattaa käsikirjoittaa tai kuvata yli minuutin videoita. Sosiaaliset mediat menevät yhä laajemmin lyhyisiin formaatteihin ja mobiiliin. Nämä tekijät yhdessä määrittävät sen, että yli minuutin pituiset videot kärsivät katsojapulasta. Median kulutuskäyttäytyminen muuttuu nopeasti, että videotuotannon tulee pysyä perässä. Muista: lyhyt video on hyvä video.

2. Tekninen laatu paranee

Järjestelmäkameroiden tulo videomarkkinoille toi myös mukanaan videon laadullisen paranemisen. Näihin vaikuttaa usein merkittävästi oikeiden linssien valinta, jossa syvätarkkuus saadaan palvelemaan viestiä. Hyvä laatu takaa myös mielenkiinnon videotasi kohtaan. Monessa tapauksessa yksinkertaisestakin aiheesta saadaan mielenkiintoinen kun käytetään lähikuvaa, jossa tausta on rajautunut epäselväksi. Kun tähän yhdistetään lämmin ja syvä ääni niin ollaan hyvin karismaattisen videon jäljillä. Hyvin valittu kamerakalusto ja äänien tallennus varmistaa sen, että jälkituotannossa on varaa mistä valita. Samoin kuin videon markkinointiin käytettävän pikkukuvan laatu. Hyvästä videosta saa hyvän pikkukuvan Youtubeen.

3. Graafinen identiteetti mukaan

Hyvin monessa yrityksessä osataan jo tänä päivänä sijoittaa yrityksen oma graafinen identiteetti mukaan videoihin. Tähän trendiin on vaikuttanut paljon editointiohjelmien kuten iMovien ja Final Cutin yleistyminen. Toisaalta vaikka editoija edelleen maksaa vaivaa palkata niin hyvin monessa tapauksessa peruseditoinnin voi tehdä itsekin. Videoissa näkyy jo melko pitkälle kehitettyjä televisiomaailmasta tuttuja grafiikoita. Videosta on tullut eräänlainen graafisen identiteetin jatke, jonka tulee myös noudattaa yhdessä sovittua linjaa.

4. Valaistus otetaan huomioon

Yritysvideot näkyvät hyödyntävän valaistusta melko laajasti. Hyvä perusvalaistus saa kohteen piirteet selkeästi esiin ja tuo videoihin heti tarkkuutta ja lisää värejä. Ei tarvita ennustajaeukkoa arvioimaan sitä tuleeko valaistuksen osuus lisääntymään. Se on jo arkipäivää ja erottaa puuhastelijat todellisista videontekijöistä.

5. Useamman kameran käyttäminen

Hyvä videotuotanto hyödyntää samanaikaisen kuvaamisen etuja. Tämä trendi on nähtävissä monessa yritysvideossa. Videoissa kuvataan samaan aikaan eri kulmista staattisilla ja liikkuvilla kameroilla. Jälkieditissä kuvakulmat leikataan sujuvasti tukemaan toisiaan ja elävöitetään kuvaa visuaalisella kerronnalla. Useasti näkee käytettävän tekniikkaa, jossa näytetään koko kuvauksen taustaa ja päästetään ikäänkuin katsoja kulisseihin kurkistamaan mitä ammattilaiset tekevät. Ohessa hyvä esimerkki Mika Häkkisen videosta, jossa tuntuu toistuvan kaikki tämän hetken trenditeemat.

 

 

6. 4K materiaali

Tänä päivänä jo useat älypuhelimetkin kuvaavat 4K tasoista kuvaa. Hyvä laatuinen kuva on tärkeää, mutta ei itsestään selvä tie videon houkuttelevuudelle. Vaikka monet videot pystytään tekemään älypuhelimilla ei ole itsestään selvää, että 4K tasoinen kuva varmistaa videosi mielenkiinnon. Kun kuvan laatu on korkea ja olisi erittäin viisasta miettiä aina etukäteen mitä kuvaa. Näin varmistat sen, että kristallinkirkas kuva ja ääni sisältävät myös jäätävän sisällön. Siitähän videoissa on lopulta kysymys. Tarinoista, joita halutaan välittää katsojalle.