Livelähetys, oli se sitten verkossa, televisiossa tai radiossa on aina jännittävä ja se sisältää suuren mahdollisuuden viestisi viemiseen. Oletetaan kuitenkin, että livelähetyksesi on lähtökohtaisesti positiivinen eikä toimittaja tai haastattelija yritä saada sinua huonoon valoon. Silti livetilanteessa on jotain peruuttamattoman kuumottavaa. Ei turha painottaa, että livelähetykseen tulee aina valmistautua huolella. Ohessa ammattilaisen vinkit aiheeseen.
1. Valmistaudu huolella, valmistaudu kaikkeen
Livetilanne on aina haastava, yllättävä ja jännittävä. Siksi sinun kannattaa valmistautua erityisen huolella. Hyvä lähtökohta on, että tutustut mediaan tai formaattiin mihin olet osallistumassa. Mikäli aiot osallistua televisiolähetykseen olisi hyvä perehtyä haastattelijan / televisio-ohjelman aiempiin tallenteisiin. Näin varmistat, että tiedät mikä sinua odottaa. Vaikka aihe onkin eri niin olet jo henkisesti valmistautunut tulevaan. Varmistat onnistumisesi sillä, että tutustut yksityiskohtaisesti tulevaan koitokseen. Mikäli vastapuoli ei ole valmistautunut niin se ei tarkoita sitä ettei sinun tulisi valmistautua.
2. Päätä mitä aiot sanoa
Poliitikoilla on aina kolmen kohdan lista asioista valmiina, jos joku heiltä aiheesta kysyy. He tietävät, että livetilanteessa virheen riski on suurempi ellei pitäydy viestissään. Siksi on erityisen tärkeää, että päätät tarkasti aihe-alueesi ja sen kolme tärkeintä pointtia. Valmistaudu kohtiesi valaisemiseen eri argumenteilla ja esimerkeillä. Muistuta itseäsi koko ajan kolmen kohdan tärkeysjärjestyksestä ja pidä kiinni siitä, että toistat ne riittävän usein.
3. Rakenna itsellesi hyvät tukimateriaalit
Riippuen formaatista valmistautumiseen kannattaa myös käyttää tukimateriaaleja. Tällaisia voivat olla muistisäännöt, muistilaput tai esitysmateriaalit, joilla loistat. Mikäli vain voit niin varmista, että materiaalisi toimivat ja ovat tukena sinulle silloin kun niitä tarvitset.
4. Harjoittele etukäteen
Hyvä esitys ei välttämättä ole spontaani. Harjoittele esiintymistäsi kollegoillesi tai vaikka puolisollesi. Harjoittelemalla varmistat, että osaat rakentaa esityksesi kysymyksen asettelusta tai vaikeista kysymyksistä huolimatta. Osaat aina palata aiheeseen vaikka kuinka keskustelu eksyisi. Samoin harjoittelu varmistaa sen, että aiheesi käsittely kuulostaa loogisemmalta kun osaat edetä asioissa sopivassa järjestyksessä.
5. Pukeudu edustavasti
Erityisesti mikäli esiintymisesi on televisiossa tai verkkolähetyksessä niin ulkoinen olemuksesi on puolet esiintymisestäsi. Huolehdi, että vaatteesi ovat siistit, ammattimaiset ja eivät aiheuta turhaa huomiota esiintyessäsi. Tällaisia ovat esimerkiksi ruudulliset pikkutakit, jotka aiheuttavat Moire-ilmiön kameran kennolla. Miesten tulisi pitää huoli, että tukka leikattu ja parta ajettu ja naisilla toisaalta, että tukka on siististi laitettu oli haastattelutilanne vaikka tuulisella säällä ulkona.
6. Keskity hyvään ulosantiin
Hyvä ulosanti on selkeä, napakka ja yksinkertainen. Se ei ole itsestäänselvyys ellet ole ammattiesiintyjä. Siksi olisikin hyvä, että harjoittelet myös äänenkäyttöäsi. Huomioi seuraavat suodenkuopat esiintymisessäsi:
- Älä puhu monotoonisella äänellä
- Älä kiroile
- Varo käyttämästä ammattijargonia – yksinkertainen kieli on parasta
- Varo käyttämästä pitkiä tai epäselviä lauserakenteita
- Älä puhu haastattelijan päälle ja muista kuunnella mitä sinulta kysytään
- Vastaa kysymykseen älä sen ohi
7. Valmistaudu myös pahimpaan
Vaikka suurimmassa osassa livelähetyksiä kaikki sujuukin hyvin niin kaikkeen kannattaa varautua. Livelähetyksillä on tapana tuoda myös ongelmat valmistautumisessa esiin. Mikäli jotain yllättävää tapahtuu niin sinun tulee olla valmistautunut niin hyvin, että tiedät pärjääväsi etkä hermostu turhasta. Tällaisia voi olla toimittajan tai haastattelijan tiukat kysymykset (myös positiiviset sellaiset), yllättävät tekniset haasteet sekä ympäristöstä johtuvat äänet ja muut häiriötekijät.
Livetilanne on aina innostava ja mielenkiintoinen seurata. Niin hyvine kuin huonoine käänteineen.
Leave A Comment