Karrikoin, koska voin. Ymmärrän, että seuraava, mitä esitän on raa’asti yleistettyä, mutta se kai tekee elämästä, elämisen arvoista. Tiedän, että väitteeni ei voi olla tosi, vain koska oletukseni on suositummuuteen perustuvaa. Väitän kuitenkin, että jos haluat menestyä videomarkkinoinnissasi, valitset Youtuben, et Vimeota. Siksi seuraava pakina käsittelee sitä, teetkö videomarkkinointia vai vimeomarkkinointia.
Vimeon ja Youtuben välillä on ero kuin yöllä ja päivällä. Katselet hetken videoita kummassakin palvelussa, niin huomaat, että voit karkeasti jakaa Vimeon elokuva-alan “hipsteri” fiilistelijöihin, ja Youtuben jokamiehen “purkkapopin” tuottajiin. Näiden kahden palvelun välillä on fundamentaalinen ero, joka sinun tulee ymmärtää, ennen kuin aloitat videomarkkinointiasi, ja etenkin jos aiot aloittaa videomarkkinointisi vimeomarkkinointina. Youtube on maailman suurin sosiaalinen media, kun Vimeo on videopalvelu, jossa lähestulkoon maailman parhaat amatöörit tuottavat sisältöään verkkoon. On selvää, että jos Vimeossa koittaa pärjätä, niin siellä tulee olla äärimmäisen luova, taitava ja silti jää todennäköisesti kauas muiden tasosta.
Monelle yritysmarkkinoijalle Vimeo näyttäytyy houkuttelevammalta, ja se tarjoaa kanavan olla hyvännäköisten videoiden keskellä. On kuitenkin absurdia kuvitella, että vastaavan laatutason saa pidettyä ilman pientä sisäistä videotiimiä yrityksessä. Tarkennetaan: Ilman pientä, huippuluovaa, taitavaa ja ahkeraa videotiimiä yrityksessä.
Vimeon valitseminen vain sen takia, että palvelu tukee videoformaatteja hyvin ja toistaa kuvan erinomaisesti ei mielestäni riitä perusvideomarkkinoijalle. Tulee katsoa paljon syvemmälle. Kysymys onkin, että onko Vimeo suosittu? Youtuben markkinaosuus verkkovideoista on 77,1% ja Vimeon on 0,9%. Jos Vimeo olisi pankki, niin tallentaisitko sinä sinne rahat, vaikka se lupaisi hyvää palvelua? Niin, miettisit ainakin kahdesti.
Videon tarkoituksena on näyttää elävää kuvaa, joka sykähdyttää. Jättää tunnejäljen, joka ei lähde kulumallakaan. Sen tulisi toimia erittäin vahvana tunnesiteenä katselijan, ja esittäjän välillä. Tähän katselijaryhmään Vimeo toimiikin erittäin hyvin, juuri tällaisen kohderyhmän tavoittelussa. Onko omasi näiden joukossa? Kohderyhmistä vielä, että Vimeon rekisteröityjiä käyttäjiä on n. 22 miljoona, kun Youtuben käyttäjiä on n. 1 Miljardi. Noin yksi kolmannes koko internetin käyttäjistä.
Toisaalta video voi toimia vain viestin välittämisen kanavana, eikä sillä tarvitse olla yhtään sen korkeampaa esteettistä arvoa. On selvä, että meillä Suomessakin osataan tehdä hienoja videoita. Todella hienoja jopa. On kuitenkin niin, että suurimmassa osassa yrityksiä loppuunasti hiottu, käsikirjoitettu, kuvattu ja editoitu elokuvatyyppinen toteutus ei auta ovipumpun laulantaan. Silloin on syytä keskittyä siihen onko laadukas ja hiottu video tärkeämpää kuin palvelusi hyötyjen kuvaaminen?
Youtuben vahvoja puolia on sen maksuttomuus, Google-optimoituminen, laaja käyttäjäkunta ja toisaalta sitten heikkoja puolia on sen välillä luokaton laatu videoissa. Kilpailevaa mainontaa saattaa vilahtaa sisältöösi, ellet ole tarkkana asetusten kanssa ja hakujen kohdalla sinun sijaan saatat törmätä kilpailijaasi.
Vimeon vahvoja puolia on se, että siellä ei ole videomainoksia. Toisaalta sivuston pyörittäminen ei ole ilmaista ja ammattikäytössä ei ole Vimeokaan. Joudut siis pulittamaan videoidesi säilömisestä maksua, joka vahvistaa sinulle riittävän tallennustilan ja kunnon HD-tasoisen kuvan katseltaessa. Vimeon vahva puoli on myös sen yhteisöllisyys, jossa myös videoihin osallistuminen aidosti koetaan etuna. Ihmiset todella näkevät vaivaa videoiden tekemiseen ja kommentoimiseen.
Yllä olevien pohdintojen jälkeen haluan painottaa, että jos minä lasken padin syliini perjantaina, niin avaan Vimeon ennen kuin Youtuben. Toisaalta, en oleta kaikkien yritysvideoiden olevan laadultaan alla olevan videon tasoisia. Siksi onkin hyvä todeta, että Youtube on erinomainen kanava yritysviestintään sen saavutettavuuden, riittävän laadun ja mainontamahdollisuuksien vuoksi. Taidetta, videontekokykyjä ja ohjausta voi sitten markkinoida Vimeossa. Harrastaa vaikka vapaa-ajallaan.
Leave A Comment