Videomarkkinointi on erinomainen markkinointityökalu. Se on myös kaksiteräinen miekka, jossa hyvin helposti tulee viillettyä itseään sormeen. Onnistunut epäonnistuminen videoissa tarkoittaa, että videosta tulee meemi. Epäonnistunut videomarkkinointi taasen sitä, että videosi oikeasti luo huonoa kuvaa yrityksestäsi. Ohessa meiltä ammattilaisen vinkit videomarkkinoinnin aloittamiseen.

1. Ole aito ja viesti ymmärrettävästi

Videomarkkinointi on oiva tapa kommunikoida moniulotteisesti asiakkaidesi kanssa. He ymmärtävät erilaisia viestejä. Pukeutumista, käyttäytymistä, kielenkäyttöä, tavaroita tai muuta, joka juuri sinun kohderyhmässäsi on arvossaan. Siksi videomarkkinoinnissa voidaan keskustella juuri kohderyhmän haluamalla tavalla. Videomainos toimii, mutta vain jos se on aito. Siispä ole aito ja kommunikoi ymmärrettävästi. Käytä kieltä ja keskustelutyyliä niin kuin kohderyhmäsi sitä toivoo. Vielä tärkeämpää on viestiä vain asioista, jotka ovat heille tärkeitä. Muut voit unohtaa. Heille Youtube tarjoaa kissavideoita.

2. Suunnittele etukäteen

Sano mitä sanot, mutta mieti etukäteen sanajärjestys. Toiselle Titanic oli puuduttavan pitkä ja vaivaannuttava elokuva. Toisaalta teinitytöiltä jos olisit kysynyt niin heistä elokuva oli liian lyhyt ja siinä pussailtiin liian vähän. Siksi onkin tärkeä suunnitella etukäteen miten viestisi viet. Erityisesti tuotteisiin liittyvät videomainokset olisi hyvä käsikirjoittaa huolella, että ne toimivat hyvin. Toisaalta moniin b2b-palveluihin saattaa riittää yksinkertainen selostus siitä kuka olet ja mitä teette. Tarkkaan miettiminen ei välttämättä vaadi kuvakäsikirjoitusta, mutta selkeän viestin ja selostuksen miten viesti kerrotaan.

3. Valitse oikea ja sopiva tyylilaji

Videomainos on videomarkkinoinnin yksi tyylilaji ja sen alalajeja monia. Ensimmäiseksi mieleesi tulee varmasti viraalimainokset, jotka leviävät nopeasti ja saavat miljoonia katsojia. On olemassa poikkeuksellisen onnistuneita viraalimainoksia, mutta videomarkkinoinnin lähtökohta ei voi olla sen viraalius. Vain 2 Youtube-videota on onnistunut saavuttamaan 100 miljoonan katsojan rajan alle viidessä päivässä. Onnistuminen vaatii rahaa, oikean osaajaporukan ja vielä kerran rahaa. Meille muille videomainokset näyttäytyvät arkisempina ja niihin satsattavat summat kohtuullisempina.

Taktiset videomainokset toimivat hyvin, jos ne on kohdistettu oikeaan mediaan ja viesti on oikea. Videomainos on siitä hyvä, että sen voi käyttää eri medioissa aina televisioista padiin tai kännykkään.

4. Satsaa hyvään ääneen, valoon ja valitse yksinkertainen kamera

Aloittelijan ei tule keskittyä videokameroilla leveilyyn. Olennaista on, että teet kalustolla, jota osaat käyttää. Sveitsiläinen uutistoimisto päätti heittää kaikki hienot kamerat nurkkaan ja tehdä raportointia vain iPhonella ja selfiestickillä. Nerokas keksintö, joka muutti videoiden teon helpoksi ja raporttiin vaadittiin enää raportoija. iPhonen videojälki riittää erinomaisesti ja sillä on jo tehty elokuviakin. Toisin sanoen keskity vähemmän kalustoon, mutta huoledi, että videosi on hyvin valaistu. Muuten viestisi menee suttuiseen kotivideoon ärtyessä ohi. Viimeiseksi muista videomarkkinoinnin perussääntö. Suttuisen kuvankin saa anteeksi, mutta huonoa ääntä ei. Valitse siis erinomainen mikrofoni, vaikka Roden Pro mikki, jolloin ääni on puhdas ja hyvä.

5. Valitse oikea media videoillesi

Parhaat mediat videomainoksellesi ovat Youtube, Facebook, Twitter ja Vimeo. Ne tukevat hyvin videomainontaa ja omaavat suurimman potentiaalin niin kohdistamiselle kuin leviämisellekin. Instagram nyt tietysti myös. Youtube esimerkiksi on hyvin hakukoneoptimoitu, joten sinne kannattaa ainakin orgaanisesti videot tallentaa ja kohdistaa. Toisaalta Facebookissa saat videon maksettuna hyvin leviämään ja kohdentumaan. Tärkeää on, että videonäyttöjen sijaan saat viestisi oikeille henkilöille oikeaan aikaan.

6. Seuraa kriittisiä mittareita

Videomainos on myös siitä hyvä markkinoinnin osa-alue, että voit mitata sen toimivuutta. Ensimmäisenä tietysti kuinka laajalle se on levinnyt ja kuinka moni on sen nähnyt. Toisaalta voit myös tutkia kuinka moni on katsonut sen alusta loppuun ja jos haluat testata eri versioita niin sekin onnistuu. Videomarkkinointi ja videomainos ovat siinä mielessä eri asioita, että videomainos usein on yksi pyräys kun videomarkkinointi jatkuvaa toimintaa. Erityisesti videomarkkinoinnissa on tärkeää hioa materiaalia ja esitystapaa koko ajan. Siksi mittaaminen ja oikeiden mittareiden kehittäminen on kriittistä. Niistä kirjoitamme tuonnempana. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että valitset pari tärkeintä mittaria ja seuraat niitä, Muuten videomarkkinointisi kuihtuu epäonnistumisiin ja ymmärtämättömyyteen. Niin kuin kaikki häröily ilman päätä ja häntää. Onnistuminen ilman suunnitelmaa on tässäkin aiheessa vain onnenkantamoinen.

 

p.s. Coca-Cola, jos joku tietää miten videomainos tehdään ja miten paljon epäonnistumisia siihen vaaditaan.