Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – kuten perinteinen sananlasku toteaa. Kuvan mahdollisuudet tapahtumien ja tunteiden kuvaamiseen yhdestä perspektiivistä on usein tehokkaampi kuin mihin pelkkä teksti pystyy. Kuva ei tietenkään poista tekstimuotoisen ilmaisun tarvetta mihinkään, mutta kuvan antaman vaikutelman muodostaminen voi hyvinkin vaatia sen tuhat sanaa. Jos tekstin ajatellaan herättävän lukijansa mielikuvituksen luomaan mielikuvia kertomuksesta, kuva tekee tämän työn katsojansa puolesta, mutta antaa mahdollisuuden katsojalleen pohtia kuvan merkitystä ja taustaa syvemmin. Kuvien potentiaali on yrityksillä hyvin hallussa. Se, minkälaisia mahdollisuuksia piilee videoissa, on yhä valjastamatta.

Miksi video?

Miksi sitten tulisi valita video, kun kuva ja tekstikin ovat hyviä toimivia työkaluja? Siksi, että video yhdistää kuvan ja tekstin täysin eri tavalla kuin pelkkä kuvilla höystetty tekstipätkä. Video antaa kuvalle elämän ja videossa esiintyville asioille persoonan vangitsevassa formaatissa. Videon vaikuttavuutta voi hahmotella ajattelemalla sitä useina kuvina sekunnissa, jonka viestiä tukee videoon valittu äänimaailma. Video tekee saman kuvalle, kun kuva tekee tekstille.

Videoissa vangitsevaa potentiaalia

Hyvällä videolla voidaan antaa katsojille huomattavasti enemmän kuin kuvalla ja kirjoituksella yhteensä. Tottakai pelkälle kuvalle ja tekstille on oma paikkansa, mutta video tarjoaa kiistatta enemmän monissa tilanteissa.

Hyvän videon avulla voidaan esimerkiksi luoda yhteys katsojaan täysin eri tavalla kuin pelkän tekstin avulla. Videolla esiintyvän henkilön tai asian persoona tulee tutuksi katsojalle aidompana kuin mielikuvituksen varaan nojaavan tekstin tai kuvan avulla. Tällöin myös virhearvioilta säästytään helpommin. Tämä on tärkeää etenkin yritysviestinnässä.

Ihminen on visuaalinen olento ja tarinat kiehtovat meitä. Tämän vuoksi videolla kerrottu tarina jää usein paremmin mieleen kuin vain tekstillä kerrottu. Kun kiireen tunne heikentää keskittymiskykyämme, video lumoaa ja pureskelee sisällön helpommin sisäistettäväksi.

Videon valinta käyttötarkoituksen mukaan

Luonnollisesti kuva, teksti ja video tulisi valita käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi koulutus voi olla huomattavasti kätevämpää ja katsojaystävällisempää tehdä videon avulla kuin painetun sanan ja kuvan avulla. Tapahtumakoosteissa taas video antaa paljon kattavamman kuvauksen siitä kuin pelkkä kuva tai teksti. Video mahdollistaa tunnelmaan pääsemisen ja luo kattavamman ymmärryksen asiasta.

Kun päädyt videotuotantoon, se on hyvä suunnitella etukäteen. Lue täältä vinkkimme hyvän videokuvauksen suunnitteluun yrityksille.

Videon striimaus mahdollistaa osallistumisen mistä vain

Jälkikäteen tuotettu video, esimerkiksi kooste tapahtumasta, toimii hyvänä muistutuksena ja tunnelmakatsauksena tilaisuudesta. Leikatut tallenteet ovat kuitenkin vain versio alkuperäisestä, eivätkä tavoita täysin autenttista varsinaista kokemusta. Nykyteknologia mahdollistaa tapahtumien livetaltioinnin ja lähettämisen verkon välityksellä, jolloin tapahtumaa voi seurata reaaliaikaisesti myös ihmiset, jotka eivät ole päässeet paikan päälle. Striimauksessa piilee valtava hyödyntämätön potentiaalia. Videon livestriimauksella voidaan muun muassa järjestää koulutuksia, jossa kaikki ovat livenä paikalla vaikka olisivat fyysisesti eri osoitteissa.

Isot internet-mammutit ovat heränneet live-videoiden potentiaalin. Googlen omistama YouTube, Twitterin omistama Periscope ja Facebook tarjoavat kaikki omat live-palvelunsa. Esimerkiksi usea yritys hyödyntää Facebook -livelähetyksiä omassa viestinnässään. Facebook live lähetys on helppoa toteuttaa myös laitteiston puolesta, sillä sen kuvaamiseen ja lähettämiseen riittää kännykkä ja nettiyhteys.

Kun valokuvat saapuivat, niiden arvoa ei täysin ymmärretty. Olihan maalaaminen jo täysin toimiva keino luoda kuvia ympäristöstä. Ajan myötä kuvien potentiaali tarjota ihmisille helposti uudenlaista sisältöä ja elämyksiä kuitenkin ymmärrettiin. Maalaaminen ei hävinnyt mihinkään, eikä videokaan ole syrjäyttämässä kuvien käyttöä täysin. Videon hyödyntämisen esimerkiksi yritysviestinnässä voidaan kuitenkin nähdä tekevän saman kuvalle kuin kuva maalaukselle: muuntaa sen roolia ottaen kuvan paikan helpoimpana viestintämuotona.  Tämän vuoksi video on uusi kuva.