Yhä useammin tulee yrityspäättäjien kanssa keskusteltua siitä miten myynnin ja markkinoinnin työtä tulee helpottaa. Myyjä kun voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Siksi onkin tärkeää, että myyjän ja asiakkuudesta vastaavan henkilön työtä voidaan skaalata. Verkkolähetysten avulla se onnistuu, mutta ei ilman yrityksen sisäistä uudistumista. Markkinoinnin ja myynnin kulttuurivallankumousta.

Verkkolähetys skaalaa viestisi

Verkkolähetysten hyvä puoli on se, että yksi ihminen voi samaan aikaa tavata useamman sata ihmistä. Kutsumme tätä kevyeksi tapaamiseksi, sillä siinä kohderyhmän henkilö voi pysyä anonyymina kuuntelijana niin pitkään kunnes hänelle syntyy tarve olla yhteydessä. Sitten vain kirjoittaa viestin puhujalle tai pyytää päästä ääneen, jonka jälkeen keskustelu voidaan aktivoida tiiviimmäksi. Kaikki kuulevat keskustelun ja satojen ihmisten mielissä syttyy uusia tärkeitä kysymyksiä, joihin asiantuntija voi myöhemmin vastata. Näin kollektiivinen asiakaspalaute auttaa myös kuulijoita saamaan enemmän irti keskustelun sisällöstä. Vaikka yritysten videoviestintä kehittyykin, niin turhan usein sitä törmää luentoon keskustelun sijaan.

Verkkolähetykset vaativat kulttuurin muutosta

Yritysten viestinnän uudistaminen lähtee rohkeasta ajattelusta. Ajattelusta, jossa me emme vastaa viestin lopputulemasta. Me voimme viestiä lukemattomin eri tavoin esim. kirjoittamalla blogia, knowledgebasea, vastata asiakaskysymyksiin verkossa ja voimme tehdä tuon kaiken myös liveverkkolähetysten avulla. Verkkolähetyksissä yhdistyy monta eri mediaa. Teksti, grafiikka, ääni ja elävä kuva. Mutta lopulta vain yksi asia nostaa asiakkaan kuninkaaksi. Verkkolähetyksissä pystymme päästämään asiakkaan vaivattomasti ääneen. Esittämään kysymyksiä, joihin joudumme vastaamaan. Ei turha tavoite tänä päivänä. Monesti asiakaskysymykset kumpuavat esimerkiksi tulosjulkistuksissa aiheista, joita monet ihmiset miettivät samanaikaisesti. Vastaamalla yhteen vastaamme samaan aikaan monen muunkin kysymykseen sekä käymme dialogia kaikkien kanssa.

Yritysten markkinointi- ja myyntilähestyminen on aina ollut enemmän työntöä kuin kommunikaatiota. Olemme tottuneet siihen, että yrityksen toimintaan kuuluu huutaa itsestään kovaa ja korkealta. Sen sijaan, että kävisimme aitoa dialogia asiakkaiden ja kohderyhmän välillä. Verkkolähetysten todellinen hyöty syntyy vasta sitten kun yritys uskaltaa kyseenalaistaa oman toimintansa. Uskaltaa asettua kuulijan rooliin ja aloittaa keskustelun, jossa aidosti ei ole päätetty lopputulemaa. Yritykset pelkäävät viestinnässään kuollakseen vallan menettämistä. Siksi viestien kehittäjät viilaavat viestejä loputtomiin, vaikka todellisen tehokkaan keskustelun aloittamiseen ei valmiit viestit kuulu. Väitänkin, että yritysten tulee uskaltaa käydä sisäisesti uudistumisen tielle ja päättää ryhtyvänsä keskusteluun, jossa asiakasta kuunnellaan aidosti. Vain silloin voi palvella asiakasta. Sillä asiakas on aina oikeassa.