Videoiden ja striimauksen rooli yrityksen ulkoisessa viestinnässä on monelle suhteellisen selkeää: videoiden avulla viestitään monenlaisia asioita eri sidosryhmille sekä lähetetään muun muassa live-tapahtumia, webinaareja ja kokouksia vastaanottajille. Kuitenkin striimauksen mukanaan tuomat mahdollisuudet sisäisessä viestinnässä ovat monelle yritykselle vielä hieman epäselvät.

Kun tarkastellaan sisäistä viestintää eri organisaatioissa, suuressa osin työntekijät kommentoivat sisäisen viestinnän olevan vähintäänkin puutteellista ja kokevat, ettei asioista tiedoteta riittävästi. Tämä pätee miltei yritykseen kuin yritykseen koosta riippumatta kun työntekijöitä on useampi palkkalistoilla. Luonnollisesti kuitenkin yrityksen koon kasvaessa myös sisäisen viestinnän ongelmakohdat tulevat selkeämmin esille ja samoin myös työntekijöiden tyytymättömyys tiedottamista kohtaan kasvaa.

Striimauksen tuomat edut sisäisessä viestinnässä

Striimaus tarjoaa monenlaisia hyötyjä sisäiseen viestintään. Sitä voidaan käyttää muun muassa videokonferenssejen pidossa eri paikoilla sijaitsevien työntekijöiden välillä. Tämä paitsi tuo kustannussäästöjä matkustamisen vähentyessä, myös tarjoaa mahdollisuuden henkilökohtaiseen yhteydenpitoon joka tuo kollegoita lähemmäs toisiaan ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lisäksi striimaus tarjoaa mahdollisuuden tiedottaa yrityksen sisäisistä asioista kätevästi laajallekin alueelle, jolloin toisessa maantieteellisessä sijainnissa ja työmatkoillakin olevat pääsevät osallistumaan tiedotustilaisuuksiin reaaliaikaisesti. Lisäksi sisäinen viestintä striimauksen avulla tuo viestivän tahon lähemmäksi työntekijöitä, jolloin esimerkiksi muutoin helposti kaukaiseksi jäävä yritysjohto tulee tutumman tuntuiseksi kaikille työntekijöille. Tämä puolestaan helpottaa esimerkiksi kommunikointia johdon kanssa sekä kannustaa molemman suuntaisen keskustelun käymiseen.

Striimaus on erittäin tärkeää yrityksen sisäisessä viestinnässä myös erilaisissa tilanteissa, joissa johto joutuu tiedottamaan tärkeistä asioista. Video välittää asian hyvin erillä tavoin kuin persoonaton sähköpostiviesti, antaen kasvot ja luonteen viestin sisällölle.

Lisäksi esimerkiksi Facebook Liveä, Periscopea tai Youtuben live-ominaisuutta käyttämällä voidaan vaikkapa tiimien sisäisistä asioista tiedottaa ja vahvistaa yhteydenpitoa tiimien välillä. Livevideo tuo yhteen useammat ihmiset samaan aikaan ja mahdollistaa keskusteluiden käymisen reaali-aikaisena. Osassa palveluista videot myös tallentuvat myöhempää katselua varten.

Striimaus sisäisessä viestinnässä vahvistaa yhteenkuuluvutta

Striimauksen avulla voidaan myös hoitaa sisäisiä koulutuksia ja tiedotustilaisuuksia sekä muita sisäisiä tapahtumia. Myös sisäiset tuote-esittelyt, lanseeraukset ja opastusvideot hoituvat mainiosti striimausta apuna käyttäen.

Paitsi työnantaja, myös työntekijät hyötyvät hyvin rakennetuista videolähetyksistä joissa asiasisältö on kohdistettu takaamaan työntekijöiden tarpeen, kuten koulutuksen tai sisäisen tiedottamisen tarpeet. Huolellinen toteutus takaa viestin välittymisen oikealla tavalla ja poistaa mahdolliset häiriötekijät kuten huonon äänenlaadun tai taustamelun videoilta.

Osa yrityksistä on vienyt striimauksen käytön sisäisessä viestinnässään korkeammalle tasolle: striimauksen avulla esitellään taloon tulleet uudet työntekijät, nostatetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tiimihenkeä sekä jaetaan parhaat käytännöt eri työtehtävissä ja toiminnoissa. Tällainen striimauskulttuuri vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta yrityksen sisällä suuressa määrin ja soveltuu kaikille organisaatioille jotka haluavat panostaa henkilöstöön. Yleisessä tiedossa on, että hyvinvoiva ja työssään viihtyvä henkilöstö tuottaa parempaa tulosta liiketoiminnalle, minkä vuoksi sisäiseen viestintään panostaminen kannattaa kaikilla tavoin.