Reload Median webinaarisanasto
Webinaarisanasto kokoaa webinaarimarkkinoinnissa yleisimmin käytettävät ammattisanat listaksi, josta voit helposti tarkistaa mitä kyseinen termi tarkoittaa. Päivitämme webinaarisanastoa aika ajoin, kun webinaarisovellukset kehittyvät ja webinaarimarkkinointiin omaksutaan uusia termejä.
Webinaari
Webinaari on verkossa tapahtuva verkkoseminaari, jonka tarkoituksena on käsitellä valittua aihetta. Webinaarit ovat pääosin maksuttomia, ja usein ne liittyvät yritysten markkinointiin ja koulutuksiin. Usein niihin on kuitenkin vaatimuksena etukäteisrekisteröityminen. Webinaaria käytetään yleisesti sisältömarkkinoinnin, koulutuksen ja asiakasviestinnän välineenä.
Webinaariohjelmisto
Webinaariohjelmisto on webinaarien pitämiseen suunniteltu palvelu- tai itsepalveluohjelmisto, jolla striimataan videokuva, ääni ja jaettava esitys webinaariyleisölle.
Handout-lisämateriaalit
Handout on webinaareissa käytetty termi jaettavalle ilmaiselle lisämateriaalille. Lisämateriaali voi olla mitä tahansa digitaalista formaattia (Pdf, Doc, Xls, Mov, Ppt, Wmv, Mov, Mp3, Mp4 Jpeg tai vaikka Png) ja sen tarkoituksena on syventää käsiteltävää aihetta. Handout-lisämateriaalit toimitetaan yleensä suoraan ohjelmistosta.
Esitysmateriaalit – webinaarikalvot
Esitysmateriaalit eli webinaarikalvot ovat webinaaria seuraaville rakennetut esityksen tukimateriaalit, jotka osallistuja voi lukea suoraan ruudultaan.
Rekisteröitymissivu
Rekisteröitymissivu on webinaarin laskeutumissivu, jolle webinaariin ilmoittautuminen ohjataan. Rekisteröitymissivun tehtävänä on selkeästi kertoa mistä webinaarissa on kyse ja miksi lukijan tulisi rekisteröityä.
Äänestys ja mielipidekysely– poll & survey
Webinaarissa käytettävän äänestysmahdollisuuden (englanniksi poll tai survey) avulla voidaan selvittää osallistujien mielipidettä eri aiheista. Äänestys voi liittyä itse webinaariin, jolloin sisältöä voidaan muokata kesken esityksen tai se voi liittyä eri mielipidemittauksiin sekä tuleviin webinaareihin.
Webinaarin jälkinauhoite
Jälkinauhoite on webinaarista tallennettu video, joka tarjotaan osallistujille jälkikäteen katseltavaksi. Nauhoite voi olla vain video tai se voi olla myös indeksoitu video, jossa videon ja esitysmateriaalin vaihdokset on indeksoitu sisällysluetteloksi.
Webcast
Webcast on suora striimaus tai livelähetys ja eroaa webinaarista siinä, että sen tarkoituksena on useammin tavoittaa suurempi määrä katsojia ja toimia enemmän yhdensuuntaisena lähetyksenä webinaarin vuorovaikutuksellisuuden sijaan. Webcastia käytetään paljon mm. tulosjulkistuksissa.
Odotushuone tai odotusaula
Odotushuone on digitaalinen odotustila, joka näkyy käyttäjälle ennen kuin webinaari alkaa. Kun webinaari käynnistyy niin odotushuone automaattisesti siirtää käyttäjänsä webinaariin sisään.
Profiilisivu
Profiilisivu on webinaarin pitäjille suunniteltu kouluttajaprofiili. Kouluttajaprofiilista ilmenee kouluttajan koulutushistoria, sekä tulevat webinaarit. Profiilisivun etuna on myydä webinaareja myös eri kouluttajien kautta, jolloin ne henkilöityvät vahvemmin henkilön omaan osaamiseen aiheesta.
Luennoitsija – presenter
Presenter eli luennoitsija on henkilö, jolla on webinaarissa esitysoikeudet. Esitysoikeuksia voidaan jakaa, jolloin myös webinaarin luennoitsija voi olla missä tahansa päin maailmaa.
Webinaarihuone
Webinaarihuone on se esitystila, jossa esitystä pidetään. Esitystilaan eli webinaarihuoneeseen siirrytään odotustilasta. Webinaarihuone on avoinna niin kauan kuin webinaarin pitäjä eli luennoitsija pitää sen avoimena.
Valkotaulu eli whiteboard
Valkotaulu eli whiteboard mahdollistaa luovan tavan tehdä yhteistyötä reaaliaikaisesti. Valkotaulun työkaluina voidaan käyttää tekstiä, muotoja, kuvia ja piirrostyökaluja. Näiden avulla luennoitsija ja osallistujat voivat yhdessä ideoida / työskennellä keskenään.
Näytönjakaminen – Screen sharing
Näytönjakaminen tarkoittaa näytön esitysvuoron jakamista toiselle esitelmöitsijälle. Näin yleisö näkee aina jaetun näytön, jonka esitelmöitsijä tarjoaa katsottavaksi. Esitelmöitsijä voi valita näyttääkö hän koko ruudun vai vain tietyn ohjelman näkymän.
Chat – Keskusteluikkuna
Chat eli keskusteluikkuna on keskusteltuohjelma, jonka avulla kuulijat voivat lähettää kysymyksiä reaaliaikaisesti luennoitsijoille. Chatin avulla voidaan myös vastata viesteihin ja lähettää viestejä kaikille tai valikoiduille kuulijoille.
Chat-käännös – Chat translation
Chat-käännös on joissain webinaariohjelmistoissa oleva ominaisuus, jossa Google Translate-palvelua hyödynnetään kääntämään kysyjien kysymykset kielestä huolimatta.
Online-kysymykset
Online-kysymykset ovat kysymyksiä, joita kuulijat voivat lähettää webinaariin, mutta niihin vastataan suullisesti webinaarissa. Online-kysymyksiä otetaan usein myös sosiaalisista medioista.
Introvideo
Introvideon tarkoituksena on aloittaa tilaisuus ja saada katsojien huomio. Se toimii myös yritysten brändimielikuvan vahvistajana.
Kysymystuokio – Q&A
Kysymystuokiossa luennoitsija ja asiantuntijat vastaavat kysymyksiin, joko täysin valmistautumatta tai moderoidusti. Moderoidun kysymystuokion etuna on sen hallinta, kun taas valmistautumaton kysymystuokio tarjoaa osallistujille vapauden esittää omia kysymyksiään.
Maksuton puhelinnumero
Maksuttomalla puhelinnumerolla tarjotaan osallistujille myös mahdollisuus webinaarin kuuntelemiseen ilman verkkoyhteyttä. Tällöin osallistuja soittaa suoraan webinaarin omalla matka- tai lankapuhelimellaan.
Kiitossivu
Kiitossivulle ohjataan webinaarin loputtua tai rekisteröitymisen jälkeen. Kiitossivun tarkoituksena on kiittää rekisteröitymisestä, mahdollisesti kerätä lisätietoa tai mielipiteitä, tarjota mahdollisuuksia jatkotoimien tekemiseen (äänestäminen, rekisteröityminen, uutiskirjelistalle liittyminen jne.) ja asiakassuhteen vahvistamiseen.
Webinaaristatistiikka
Webinaaristatistiikasta ilmenee kuinka moni osallistuja katsoi, kommentoi ja vietti aikaa webinaarissa. Tämän tiedon avulla voidaan kehittää sisältöä, toimintaa ja luoda asiakkaita paremmin kiinnostavia webinaareja.
Muistutusviesti
Muistutusviesti on sähköpostitse toimitettava automaattinen muistutusviesti alkavasta webinaarista. Sen tarkoituksena on varmistaa, että henkilö on varmasti varannut webinaarille ajan ja saapuu itse webinaariin.
Osallistujamäärä
Osallistujamäärä on usein rajoitus webinaariohjelmistoissa. Esimerkiksi monet yritykset jakavat pakettinsa 100, 500 ja yli 1000 osallistujamääriin. Ohjelmisto saattaa hyväksyä ilmoittautuneita huomattavasti enemmän, mutta osallistujia vain sovitun määrän. Tämä johtuu webinaareissa yleisesti koetusta ilmiöstä, jossa huomattava osa rekisteröityneitä jää saapumatta paikalle.
Anonyymi liittyminen
Anonyymi liittyminen voidaan toteuttaa suoraan verkkoselaimella lisäämällä webinaaritunnus webinaariohjelmiston sisäänkirjautumiseen. Mikäli ohjelmisto sallii anonyymin liittymisen ei erillistä rekisteröitymistä tarvita.
Yksityishuone – Breakout room
Yksityishuoneet on tarkoitettu keskustelulle, jota ei haluta ulottaa kaikille osallistujille.
Webinaarin mobiiliyhteys
Eräät webinaariohjelmistot tarjoavat myös matkapuhelinversiot tai appit omista webinaarinohjelmistoistaan, jolloin webinaaria voi seurata täysin omalta matka- tai älypuhelimeltaan.