Youtube on maailman toiseksi suurin sosiaalinen media. Jokaista minuuttia kohden käyttäjät lataavat n. 300 tuntia videota ja melkein joka kolmas internetin käyttäjä käyttää Youtubea. Video on virallisesti tappanut radiotähdet aikaa sitten, mutta nyt se tuntuu vievän myyjänkin paikan. Miksi video sitten on niin tehokas? Miksi erityisesti markkinoinnin ja viestinnän ihmisten tulisi ymmärtää syvällisesti se miten videota voi hyödyntää? Onko videomarkkinoinnissa mahdollisuus ottaa kaulaa kilpailijaasi?
Mikä tekee videosta erilaisen?
Videolla markkinointi altistetaan katselijan kokonaisvaltaiselle kritiikille. Mikäli et aidosti seiso sanojesi takana niin se näkyy. Jännitys, osaamattomuus, huolimattomuus tai ulkoaopettelu. Valitettavasti kaikki näkyy. Toisaalta mikäli olet aidosti intohimoinen ja tiedät mistä puhut niin voit nopeasti nousta kohderyhmäsi silmissä asiantuntijoiden kärkeen mielipidejohtajaksi tai tuotemerkkien joukossa halutuimmaksi brändiksi. Se on jotain mitä ei maksamalla saavuteta.
Video on itsessään jo monipuolinen media, mutta kun siihen lisätään esitystekniikka niin täysimittainen verkkolähetys voi muuttaa markkinointisi yhdessä yössä. Oma tuotteemme Striimari esimerkiksi hyödyntää kolmea yksittäistä elementtiä:
- videota
- esitysmateriaalia
- kysymysten lähettämismahdollisuutta.
Näitä yhdistelemällä voidaan luoda täysin reaaliaikainen kokemus keskustelusta verkon yli. Keskustelu onkin yksi kulmakivi, miksi verkon yli lähetettävästä videosta on tullut niin suosittua. Videon striimaaminen ja chat-palvelut tai mikroblogit kuten Twitter mahdollistavat lähes reaaliaikaisen keskustelun. Läsnäolon, josta vielä 2000-luvun alussa pystyit vain unelmoimaan.
Läsnäolon helppous
Videon striimaaminen mahdollistaa myös läsnäolon helposti ja sen, että asiakas itse määrittää oman osallistumisensa tason. Jokainen voi ottaa osaa lähetykseen kun siltä tuntuu, mutta voi myös tehdä muuta mikäli haluaa. Verkkokoulutukset ovat jo arkipäivää, mutta koska läsnäolosta on tullut arvokas tase-erä yrityksille niin myös moniin muihin prosesseihin käytetään videota.
Hyvinä esimerkkeinä voisi ottaa johtajan organisaatiolleen osoittaman puheen tai mahdollisesti työpaikkahaastattelussa videon hyödyntäminen. Molemmissa tapauksissa video välittää jotain, mitä kirjoitettu teksti ei välitä. Ensinnäkin johtajan puheen on todennäköisesti kirjoittanut sihteeri ja hakemuksen vaimo. Läsnäolon aitous vaikuttaa suoraan viestin läpimenoon ja näin karsii sen tehottomimmat käyttäjät pois. Ei ole siis turhaa, kun ihmiset harjoittelevat esiintymistä, sillä me kaikki myymme läsnäolollamme jotain.
Henkilöbrändäys videolla
Kirjoitetun tekstin taakse kätkeytyy myös harvinaisen usein ihmisiä, jotka eivät ole sitä mitä kirjoittavat. Videon taakse on vaikeampi kätkeytyä. Samassa kun ihmiset, jotka eivät jaksa lukea blogiasi, saattavat silti katsoa videon (vrt. “en lue kirjoja, mutta katon leffat!”) synnyttää video erinäköisiä verkon “tv-tähtiä”. Nuorten keskuudessa näitä kutsutaan tubettajiksi, mutta kohta tuon termin omaa monta yritysjohtajaakin. Heistä elävin ja mielenkiintoisin henkilö ehdottomasti on Gary Vaynerchuck. Hän aloitti 2000-luvun alussa viininmaisteluvlogin, jolla kasvatti räjähdysmäisesti yritystään. Nykyään #askgaryvee-Show kerää kymmeniä tuhansia katsojia videoilleen viikoittain. Ei ihme, että Garykin nähdään ensi vuoden Nordic Business Forumissa. Valistunut veikkaus on, että vuoden päästä nähdään tubettajia ihan eri mittakaavassa myös yritysmaailmassa.
Ostettu videopalvelu vai Youtube?
Videopalveluiden käyttöön liittyy paljon kysymyksiä, joihin usein joudumme vastaamaan. Miksi maksaa videon suoratoistopalvelusta kun nyt esimerkiksi Youtube on tuonut oman Live-versionsa markkinoille. Selvää on, että esimerkiksi Striimarimme ei ikinä voi kilpailla Youtuben kanssa hinnalla, joten se keskustelu jätettäköön. Siksi onkin tärkeää ymmärtää mitä videon eri esitysmuodot tuovat.
Youtube on Googlen omistama palvelu, joten hakukoneoptimointi ja löydettävyys on erityisen tärkeässä roolissa Youtuben käytössä. Toisaalta Youtube mahdollistaa hyvän mahdollisuuden brändätä itseään avaamalla kanavan, jossa voit kerätä itsellesi seuraajia. On kuitenkin todennäköistä, että tieto mitä haluat videolla välittää saattaa olla sellaista, että haluat valita kuulijasi. Siihen Youtube ei enää olekaan paras ratkaisu. Saati sitten esitysten lisäämiseen livenä tai niiden hyödyntämiseen videon vieressä. Näihin haluatkin jo käyttää webcast- ja webinaarisovelluksia. Erityisesti silloin kun videon suoratoisto halutaan tehdä ammattimaisesti lyhyellä viiveellä on maksullisten suoratoistopalveluiden käyttö varteenotettava ratkaisu. Tällaisia käyttötarkoituksia on webinaarit, tulosjulkistukset ja verkkokokoulutukset.
Hyvä video puhuttelee ja sitä on helppo seurata
Kun ihminen on läsnä sen tuntee. Video ei tietenkään voi täysin vastata vieressä istuvaa henkilöä, mutta suoratoistona se on hämmästyttävän uskottava media. Siksi käsittelemmekin videota juuri suoratoiston näkökulmasta marraskuun ja joulukuun ajan pidettävissä miniseminaareissa. Mikäli olet halukas kokeilemaan suoratoistoa tai haluat vain oppia lisää videolla viestinnästä olet tervetullut puuhapajaamme testaamaan ja striimaamaan livenä. Olet vain Roopeen yhteydessä.
Leave A Comment