Monesti on tullut mietittyä mitä tarvitaan hyvään videoon? Onnistunut juoni, hauskoja kommentteja vai mahtavia näyttelijöitä? Kalliita kameroita, hienoja efektejä vai jotain muuta? Ajattelin valaista asiaa ihan konkreettisesti kertomalla muutaman tipsin omien jouluvideoiden tekemiseen. Älä siis anna iPhonesi estää sinua tekemästä unohtumattomia jouluvideoitasi.

Älä mieti tekniikkaa!

Unohda hienot kamerat, unohda mahtavat lisälaitteet ja efektit. Olennaista on se miten asioita teet eikä se millä teet. Hyvä esimerkki onnistuneesta tuotannosta on elokuva Tangerine, joka on kuvattu täysin iPhonella. Keskity siis ensinnä siihen mitä aiot sanoa, vasta sitten miten sen aiot sanoa. Hyvä idea kantaa taatusti ja esimerkiksi lapsista koottu jouluvideo toimii kunhan videossa lasten annetaan olla luonnollisia omia itsejään. Ehkei video koko maailmalle, mutta omiin muistoihin se kannattaa hioa.

Keskity ensin valoihin

Hyvä nyrkkisääntö onnistuneeseen videotuotantoon ja keskittyä kohteiden valaisemiseen ja oikeaan valon lämpöön. Tarkoittaa sitä, että valaistus on riittävä ja se tehdään yhtenäisellä valolämpötilalla. Esimerkiksi jos käytät vanhoja kunnon hehkulamppuja, niin suljet tai käännöt muun suoran valaistuksen siksi aikaa pois. Näin saat tasaisen valon, jonka nykyiset automaattiset kamerat tunnistavat hyvin. Eri lämpöiset valot mm. päivävalo, halogeeni ja hehkulamppu tekevät ristiriitaista valoa, joka näyttää hassulta ja liian “realistiselta” kuvassa. Siksi on hyvä keskittyä valon yhteneväisyyteen ennen kaikkea. Tämän lisäksi muista valaista kohde riittävästi niin,  että se tarjoaa koko kuvattavalle alueelle riittävän valon. Tietenkään ei ole tarkoitus saada kohteen silmiä siristelemään, mutta riittävä valo tulee olla videokuvauksen onnistumiseksi. Voit myös valaista kohdetta eri puolilta ja seurata esimerkiksi iPhonesi näytöltä kuvan kehittymistä. Huomaat nopeasti miten paljon valaistus muuttaa kuvaa.

Ääni kuntoon

Hyvä ääni pelastaa huonon kuvan. Huonon kuvan saa helpommin anteeksi kuin huonon äänen. Tämä kannattaa muistaa kun aloitat ensimmäisen videoisi kuvauksia. Siksi onkin viisasta ostaa ihan vaikka kotikameraan tai kännykkään kunnon mikrofoni. Se ei maksa paljon, mutta muuttaa koko tuotantosi sävyn. Kirkas ja puhdas ääni tekee seuraamisesta mielekästä ja heikompi laatuinen kuvakin voi olla vain tehostekeino. Viime vuosina rosoinen kuva on tullut osaksi elokuvien tehosteita, mutta rosoinen ääni ei tule koskaan. Sillä äänen avulla viedään elokuvan tai videon juonta eteenpäin. Pidä siis huoli, että sinulla on hyvä ääni videoissasi.

Saako kuva heilua vai ei?

Mikäli koko videosi on vaivaannuttavan sekaista heilumista on todennäköistä, että katsojan mielenkiinto laantuu. Toisaalta, jos heilunta on tehokeino, jolla kuvataan liikettä tai reaaliaikaisuutta niin se toimii. Siksi olisikin hyvä pitää sekä jalustalta kuvattavaa kuvaa, että hiukan elävää kuvaa sekaisin videossa. Näin heilunta voi olla tehokeino, jolla vahvistetaan videosi sisältöä.

Sen saat mistä luovut

Aloittelijan virhe on usein, että tulee kuvattua liian laajasti. Älä pelkää rajata, sillä sen saat mistä luovut. Hyvin ja tiukkaan rajattu kuva lisää tunnelmaa. Siksi on tärkeää, että uskallat rajata kuvaa esimerkiksi vain kasvojen yhteen osaan, jos henkilö kertoo jotain itselleen tärkeää. Kuvakulmien vaihtoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Hyvä ohjenuora, jolla pääset kuvakulmiin kiinni on Aku Ankan sarjakuvakoulu. Sieltä löydät näppärästi vinkkejä, miten vaihtelet laajaa kuvakulmaa, yleiskuvaa ja lähikuvaa keskenään.

Lopuksi muista, että ole rohkea ja kaikkein tärkeintä kuvaa paljon. Sillä hyväkin video tarvitsee punaisen lampun syttymistä enemmän kuin mitään muuta.