Hyvä webinaarialusta pitää huolen siitä, että sinä voit keskittyä viestintään yleisösi kanssa. Kaikki muu on kivaa lisää. Kirjoitimme webinaarialustan vertailijalle yhteenvetona tarkastuslistan mitä hyvän webinaarialustan tulisi tehdä.
1. Hyvä webinaarialusta on teknologiasitoutumaton
Hyvä webinaarialusta on täysin teknologiasitoutumaton. Parhaassa tapauksessa hyvä webinaarialusta toimii HTML 5:lla ja on käytettävissä kaikilla selaimilla kaikissa päätelaitteissa. Kankeimmat webinaarialustat vaativat oman ohjelmistonsa, joiden asentaminen esimerkiksi monen isomman yrityksen työntekijöille ei ole sallittua. Webinaarimarkkinoilla on tarjolla todella monia näppäriä suoraan verkkoselaimessa toimivia webinaarialustoja, jotka toimivat laitteessa kuin laitteessa.
2. Helppo käyttää
Oletko koskaan käyttänyt Mailchimp.comia lähettääksesi uutiskirjeitä? Jos olet, niin tiedät mitä on hyvä käytettävyys. Palvelu on suunniteltu niin yksinkertaiseksi, että sen ymmärtämiseen ei tarvita muuta kuin hetken navigointia. Tällaisia webinaariohjelmistoja on ja niihin kannattaa tutustua. Webinaari on siitä mielenkiintoinen markkinointiviestinnän osa-alue, että sitä tehdään poikkeuksetta livenä. Jokainen livelähetyksessä mukana ollut tietää, että silloin sattuu ja tapahtuu. Monesti tuntuu, että livelähetyksessä sattuu jopa asioita mitä ei muuten koskaan sattuisi. Niissä olosuhteissa yksinkertaisuus on valttia eikä hyvää yksinkertaista käyttöliittymää suotta kannata painottaa. Yksinkertaisuus toimii ja esimerkiksi omassa Striimarissamme tämä on ollut kehityksen lähtökohta ja meillekin on HTML 5 tuki saadaan kevään aikana.
3. Toimintaasi tukeva
Hyvän webinaariohjelmiston tunnistat myös siitä miten hyvin se omaa viestintääsi tukee. Sinun tulisikin miettiä miten hyvin webinaarialusta tarjoaa tukea mm. seuraavien osa-alueiden kohdalla:
- Mitä esitysmateriaaleja webinaariohjelmisto tukee?
- Haluatko esiintyjien kasvot ja esiintymistilan näkyviin?
- Voiko esiintymisoikeuksia jakaa?
- Onko alusta täysin teknologiariippumaton?
- Voiko useampia esiintyjiä / verkkokouluttajia esiintyä samanaikaisesti?
- Voidaanko dokumentteja jakaa ja jos niin mitä (word, excel, powerpoint, jpg, png, pdf, video)
- Voiko työpöydän jakaa katsojille esim. verkkoselailua varten?
- Onko fläppitaulua käytössä?
- Miten chat toimii? Voiko chatata ryhmille?
- Onko handoutit mahdollisia?
- Voidaanko ohjelmassa luoda äänestyksiä?
- Kuinka monta osallistujaa mahtuu mukaan?
- Osallistujalistojen hallinta, rekisteröityminen ja muistutukset?
- Reaaliaikainen osallistujalista ja aktiivisuusmonitori?
4. Kohtuuhintainen
Hyvä webinaariohjelmisto ei ole halpa. Toisaalta kallis ei kerro alustan toimivuudesta. Ilmaisia webinaareja (jos toiminnallisuuksista voi antaa perää) voit tehdä Youtubessa, mutta maksaminen yleensä tarjoaa sinulle myös liudan käytettävyyttä. Toisaalta kustannuksia syntyy yritystoiminnassa myös vaihtoehtoiskustannuksista mm. ihmisten tekemästä työstä. Niinpä hyvin rakennettu tuote säästää omat kulunsa jo helppona hallintana. Yleistäen voidaan sanoa, että hyvä webinaariohjelmisto pyörii siinä kymmenien – sadan euron kuukausihinnassa 12kk sopimuksella. Mikäli haluat maksaa satoja euroja kuukaudessa niin sekin onnistuu, mutta lisäarvo on usein kohtuullinen kysymysmerkki.
5. Monikäyttöinen
Monikäyttöisyys webinaarialustassa esiintyy usein sen loppukäytön muunneltavuudessa. Hyvä webinaarinohjelmisto tarjoaa selkeän video-, ja esitysmateriaalikuvan, mutta myös interaktiivisen keskustelun ja chatin. Hyvällä ohjelmistolla teet niin webinaarit, tulosjulkistukset, sisäiset koulutukset ja kokoukset. Ei siis ole ihan se ja sama minkä webinaarialustan sinä valitset.
Leave A Comment