Miten teet seminaaristasi interaktiivisen webinaarin, jossa paikallaolijoiden lisäksi on kymmeniä, satoja ellei jopa tuhansia etäosallistujia? Entä miksi sinun tulisi miettiä seminaarisi julkaisemista myös verkossa webcast-lähetyksenä? Ohessa pohdintoja siitä miksi yritysten kannattaa hyödyntää videotekniikkaa myös seminaariensa yhteydessä.
1. Seminaari vai webinaari?
Hyvä kysymys on, että mikäli pidät seminaarin niin onko webinaarin pitäminen samasta tilaisuudesta turhaa? Yksinkertainen vastaus ei ole. Ne eivät ole kilpailevia vaan täydentäviä formaatteja. Webinaari lisää seminaarin arvoa, sillä se voidaan lisätä ja tukea seminaarin sisältöä. Samassa kun seminaarin puheita ja kuulumisia videoidaan voidaan yksittäisiä pienempiä tapahtumia nostaa verkkolähetysten eli webcastien ja webinaarien avulla esille. Tällaisia voisi olla paneelikeskustelut ja haastattelut eri tilanteista. Näin saadaan verkon avulla seminaarin sisältö helposti yhteen mediaan, josta katsoja voi ikäänkuin on demand -periaatteen mukaisesti päättää mitä katsoo. Toisin sanoen seminaari kannattaa webcastata livenä, jolloin seminaari saa lisänäkyvyyttä ja syvyyttä webinaarin avulla.
2. Tuotto vai kustannus?
Usein keskitytään pelkästään videoinnin kustannukseen, mutta harvoin tullaan miettineeksi miten paljon tuottoa videointi voi luoda. Ensinnäkin hyöty tulee seminaarin laajennetun yleisön myötä. Kun seuraajia tulee enemmän niin kustannukset niin seminaarista kuin videoinnista voidaan jakaa useamman osanottajan kesken. Seminaarista voi tulla paikallisen toimijan sijaan kansainvälinen ja ansaintalogiikka muuttuu lippujen myynnistä tai tarjoamisesta myös verkossa myyntiin. Toisaalta kustannuksia voidaan myös katsoa laajentuneen kohderyhmän osalta myös. Sillä osa ihmisistä ei pääsisi seminaariin, mutta mahdollisesti seuraisi mielellään tapahtumia verkon yli. Erityisesti nuorempi kohderyhmä arvostaa laajennettuja tapahtumia, joiden avulla voivat itse valita ajan ja paikan materiaalin hyödyntämiselle.
3. Osallistumisen mahdollisuus
Seuraaminen on yksi asia. Osallistuminen toinen. Osallistumisella tarkoitetaan aktiivisen keskustelun käymistä kohderyhmän kanssa. Hyvin toteutettu webcast-lähetys muuntuu myös paikan päällä seminaarissa aktiiviseksi tapahtumaksi, joka levittyy mm. sosiaalisiin medioihin. Minkä tahansa tapahtuman sisällä käydään keskusteluja, jotka voivat mahdollisesti omata potentiaalin laajemmalle levikille. Hyviä tällaisia sosiaalisia medioita ovat mm. Twitter ja Facebook, joissa tapahtuman itse luomat sisällöt ja keskustelut voivat alkaa elämään. Siksi seminaarin lisäksi webinaarin tai webcastin pitäminen tapahtumasta vaatii laajempaa pohtimista siitä miten tilaisuus hyödynnetään. Hyvin suunniteltuun keskusteluun kuuluu suunnitelmallinen käsikirjoitus päivän aiheista ja mahdollisesti jo seuraajien vuoksi hyvien kysymysten nostaminen sosiaalisen median keskusteluihin. Hyvä esimerkki tällaisesta toiminnasta on mm. Nordic Business Forum, joka levittää aktiivisesti seminaarinsa myös verkkoon erilaisten videoiden avulla.
4. Jälkikäyttö ja materiaalin skaalaaminen
Miten hyödyntää seminaaria, joka on mennyt menojaan? Ei mitenkään. Toisaalta hyvin dokumentoitu seminaari on helppo jakaa jälkikäteen verkossa ja tallennetusta materiaalista koostaa mitä erilaisimpia videoita. Edellistä webinaaria voidaan skaalata myös nostamaan tulevan seminaarin sisältöjä ja hyödyntää näin jatkossa myös markkinoinnissa. Siksi erityisesti pienet taustatapahtumat olisi hyvä rekisteröidä, jotta saadaan hyvää materiaalia eri tarkoituksiin.
5. Lisäsisällön tarjoaminen
Kaiken materiaalin ei tule olla tietenkään ilmaista. Pay per view eli maksa kun katsot periaate valtaa alaa erityisesti kulttuuri- ja urheilutapahtumissa. Pay per view -maksaminen on helppoa ja käytännöllistä, sillä maksat vain siitä mitä käytät. Näin käyttäjä voi tarkasti rajata kustannukset ja ajankäytön sekä saada haluamansa sisällön. Erittäin kannatettava ajatus, jos seminaarin sisältö on jaettavissa ja erityisen laajaa.
Päädyit sitten pitämään seminaarin tai et niin aina seminaarin kohdalla kannattaa miettiä myös seminaarin lähettämistä livelähetyksenä. Sillä videointi taipuu jatkossa paljon muuhunkin.
Leave A Comment